середу, 30 вересня 2020 р.

 Формування правильної постави у школярів – одна з першочергових завдань батьків і вчителів. Правильно сидіти за столом дитині потрібно для того, щоб уникнути порушень розвитку хребта, м'язів спини і внутрішніх органів.

Правильна постава за партою не тільки запобігає розвитку викривлень хребта, але і підвищує працездатність, а також позитивно позначається на якості розумової діяльності і уважності.

Як правильно сидіти за столом школяреві:
коліна під столом повинні бути зігнуті під прямим кутом; лінія спини і стегон також повинні утворювати прямий кут; ліктьові суглоби повинні повністю лежати на столі; стопи ніг повинні повністю стояти на підлозі (або спеціальній підставці); на спинці стільця повинен бути спеціальний виступ (опора для попереку); спина повинна бути рівною, що не напруженою; висота столу повинна відповідати зростанню дитини. Таким чином, школяреві не доведеться сутулитися або занадто високо піднімати лікті ;не варто схиляти вперед голову або згинати при сидінні спину. Шия повинна бути прямою, а спина торкатися до спинки стільц
я.


 У статуті Всесвітньої організації охорони здоров’я поняття здоров’я визначається як «стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя», а не лише відсутність хвороб і фізичних дефектів. Здоров’я у всі часи вважалося вищою цінністю, основою активного творчого життя, щастя, радості й благополуччя людини. 

У сучасному суспільстві воно стає ще й умовою виживання. Одне з сучасних визначень здоров’я дається як здатність адаптуватися, пристосовуватися до життя. Сьогодні ні в кого не викликає сумніву, що успішність навчання в школі визначається рівнем здоров’я. Проте результати медичних оглядів говорять про те що на сьогоднішній день кожен п’ятий школяр має хронічне захворювання. Здоров’я дітей – це загальна проблема медиків, педагогів і батьків. І вирішення цієї проблеми залежить від упровадження в школу здоров’язберігаючих технологій. Початкова школа це – старт здобуття знань і навиків зі здорового способу життя, навчання використанню отриманих знань за межами школи. Молодший школяр повинен знати, що неправильна постава може не лише завдати шкоди здоров’ю, але й зіпсувати людині життя. Спостерігаючи за дітьми під час занять зроблені висновки, що особливо псує поставу неправильна поза за столом. Учні опускають голову, нахиляються вперед і спираються грудьми на кришку стола, або приймають ще більш незручні пози. Стає зрозумілим, що для формування правильної постави потрібна повсякденна робота, необхідно приділяти велику увагу вихованню в дітей звички приймати правильну робочу позу в різних умовах. Цікавою є методика Олександри Дубогай, професора Київського інституту гігієни, з використання мішечків із сіллю для формування правильної постави у школярів. Завдяки цій методиці покращується зір, стає рівною постава, діти менше хворіють. 
   У нашому класі, дякуючи допомозі мами Тимоші Інни Вікторівни, теж з'явилися такі мішечки. Сподіваюся,що мої першокласники зможуть навчитися правильно сидіти під час роботи та не втратять свого здоров'я.








Немає коментарів:

Дописати коментар